Article archive

Принос на нашето училище и към каузата на Капачки за Бъдеще и към нашия проект "We are a T.E.A.M.! Together EU and Me!" на програма Erasmus+

23/04/2023 13:31
На 23.04.2023 г. предадохме събраните Капачки за Бъдеще, които ученици и учители от нашето 107.ОУ "Хан Крум" събираха активно! 
Дейностите бяха и част от проекта "We are a T.E.A.M.! Together EU and Me!" на програма Erasmus+, която ни мотивира да направим кът за събиране на това огромно количество капачки!
Искрени благодарности на всички, които бяха активни и помогнаха в това хубаво и полезно начинание! Благодарим и на г-жа Цветелина Белеганска, която е координатор на проекта за нашето училище и организатор на тази благотворителна дейност! Смело можем да потвърдим, че събирането на капачки е едно от нещата, които ще продължим да правим и в бъдеще! 
 

Денят на Земята в нашето 107.ОУ

22/04/2023 12:56
Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22-ри април. За първи път Денят се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България е една от първите страни, присъединили се към тази инициатива.
Във връзка с този международен празник и нашите ученици от 3 Б клас, организирани от своята учителка Емилия Трендафилова, се погрижиха да помогнат за чистотата на пълния с дървета и зеленина училищен двор. 
Благодарим на малките работливи пчелички за усилията и грижата, които полагат за чистотата на хубавия ни двор!
 

Първа международна среща по нашия нов европейски проект "GeoKit", в онлайн среда

22/04/2023 11:20
От 20 до 21 април 2023 г. се проведе онлайн Първата транснационална среща за официалното начало на проекта Еразъм+: GEOKIT: GEOmetry tools for Kids education in schools  (2022-1-BG01-KA220-SCH-000085631).
На тази първа официална среща присъстваха представители на:
107 ОУ „Хан Крум“ (България), Colegiul National de Informatica Matei Basarab (Румъния) и от PASOS (Испания).
 
Основната цел на тази среща беше да се направи преглед на проекта и неговите ключови аспекти. Те обмениха своите очаквания, обсъдиха предстоящите мобилности в Румъния, България и Испания. Освен това те прегледаха финансовите аспекти и разпространението и стратегията за разпространение и комуникация.
 
Проект „GEOKIT“, насочен към създаване на нови и ефективни инструменти за преподаване на геометрия на ученици от началното училище. Тези инструменти могат да бъдат от полза за обществата, търсещи иновации, и тези, които искат да подобрят представянето на децата си по математика.
 
 

Поредна мобилност по нашия Еразъм проект "DigiVIBES", в Ротердам, Холандия

21/04/2023 12:48
Групата, която е част от екипа, работещ по проект DiGi V.I.B.E.S. посети Ротердам, Холандия като част от планираните дейнсоти в двугодишния план на програмата. 
Цялата им седмица бе посветена на разнообразни музикални дейности, писане на текстове на популярни мелодии, запознали са се с платформата Ableton, с която са композирали своя музика, имали са уроци по lindy hop. Имали са и координаторска среща, на която са обсъдили следващите две последни мобилности по проекта. Посетили са общината на район Capella, в който се намира домакинското училище (Comenius college). Научили са много за историята и културата на града и на Холандия, както и основите и възможностите за финансиране на продължаващо обучение в Европейския съюз.
 
 

Дейности по нашия проект Explore the world of coding, част от европейската програма Еразъм Плюс

21/04/2023 11:22

За всички, които са любопитни какво точно предсталява кодирането и защо то е толкова интересно, може да видите във видеото ТУК!

Това видео е част и от дейностите по нашия проект Explore the world of coding, част от европейската програма Еразъм Плюс.

Победа за нашите момчета и момичета на градските първенства от ученическите игри по лека атлетика!

20/04/2023 12:51
На 19 и 20 април 2023 година се проведоха градските първенства от ученическите игри по лека атлетика.
Нашите момчета и момичета се справиха отлично, като на лекоатлетическата щафета 4 х 100 метра  станаха първи!
В крайното класиране нашите ученици ставаха трети на градското първенство, с което завоюваха третото място в столицата!
Поздравления за нашите лекоатлети и техните учители по физическо възпитание и спорт и техният ръководител отбор г-жа Цветелина Белеганска! 
 
 
 

В час с гостите ни от Logiscool Sofia Lozenetz - международна школа по програмиране за деца и юноши

18/04/2023 12:08
Днес нашите учениците от 2Г клас имаха среща с представители на Logiscool Sofia Lozenetz - международна школа по програмиране за деца и юноши, на тема "Бъди в безопасност в дигиталния свят". 
Децата споделиха мнения, своите страхове и притеснения от общуването във виртуалния свят. 
Научиха как безопасно да ползват глобалната мрежа и да общуват в интернет. 
Как да се справят с предизвикателствата, които предлага общуването във виртуална среда. Към кого да се обърнат за помощ при необходимост.
Доста интересни факти се обсъдиха, получиха и полезни съвети. Благодарим на гостите и на класния ръководител на 2 "г" клас - г-жа Виктория Хаджийска за положените усилия за опазване на безопасността на нашите ученици.
 

Професионално обучение за наши учители по проект HEAL: Healthy Emotions And Lifestyles after the effects caused by the coronavirus

07/04/2023 10:56
В периода от 28.03.2023 година до 05.04.2023 година група от наши учители посетиха професионална квалификация в град Пенагос, Испания. Както всички знаем, учителската професия е особено динамична и непрекъснато развиваща се. Затова ние се стремим да предоставяме на нашите учители възможности да се учат и самоусъвършенстват. Един такъв вариант е програмата Еразъм Плюс и нашия проект HEAL: Healthy Emotions And Lifestyles after the effects caused by the coronavirus, който е посветен на справянето с негативните емоции след пандемията от Ковид 19. 
В тези 8 дни са имали куп интересни и полезни обучения и дейности по опознаване на партньорите и представяне на България и 107. ОУ. Посетили са и редица семинари, свързани с темата, а именно как работи нашият мозък, дейности свързани с емоциите и чувствата ни, какво е агресия и как да реагираме в различни ситуации. Следобедите са имали групова работа, като са им поставяни различни задачи, част от които ще разработват, а крайните резултати ще представят във вторник. Задачите са свързани с емоционалната интелигентност, езика на тялото, вербална и невербална комуникация, агресия, емоции и чувства.
 
Накрая на обучението са имали практическа работа върху темата "Как да противодействаме на емоционалните предизвикателства причинени от Ковид - дишане и самосъзнание". След това всеки екип е представил своята презентация относно избрана тема, свързана с управление на емоциите - справяне с конфликтни ситуации, вербална и невербална комуникация, кръг на доверието, език на тялото, медитация и други. Накрая, освен всички нови теоретични и практически знания, те са получили и сертификатите си за участие в курса.
  • Кратка прграма на обучението:
  • Ден 1: игри за опознаване на участниците , представяне на организациите, Как ни виждат участниците? Опознавателна игра.
  • Ден 2: Представяне Защо сме тук- очаквания; Ковид и менталното здраве, как се е отразил Ковид на менталното ни здраве, проектиране на сега от миналото към бъдещето
  • Ден 3: лекция за стреса и отражението му върху нашето здраве. Ролята на хормоните при стрес, биологично обосноваване на стреса, реакции - какво казвам/ чувствам и как се възприема от другите. Регулиране на емоциите.
  • Ден 4, лекция върху теми свързани с комуникацията, конфликти, езикът на тялото.
  • Ден 5: работа в групи и представяне на проекти и разработки свързани с комуникацията
Във времето между работните сесии са имали възможността да разгледат селцето Пенагос (където е разположена домакинската организация), градовете Сантандер и Билбао. 
Доста интересно и познавателно пътуване, нали?
 
Повече снимки и видео материали може да намерите в профила ни във Flickr ТУК
 
 

Последна среща по проект "Start Our Future Today / S.O.F.T." в София

31/03/2023 13:11
В седмицата 27.-31.03.2023 г. посрещнахме колеги и приятели от Италия, Турция, Испания, Хърватия и Полша, като част от дейностите по проект Start Our Future Today / S.O.F.T., част от европейската програма за обмен на добри практики Erasmus+ Ka229. 
Групата успя да посети редица интересни места, които специално планирахме за тях. Разходиха се из София, посетиха Пловдив и имаха редица интересни лекции и презентации свързани с темата на проекта - развиване на т. нар. "меки" умения и подготовка за навлизането на пазара на труда. Запознахме ги с българското законодателство във връзка с издаването и ползването на патенти, а нашият директор г-н Данко Калапиш ги обучи по темата "Риторика и сценично говорене". Запознахме ги с нашето училище и образователната ни система. Обучихме ги как да си направят хубаво ЦВ и как най-успешно да кандидатсват за работна позиция. 
И като всяко нещо, и този прекрасен проект стигна до своя край. Всички деца, колеги и вече приятели са се сбогували и са поели по пътя към дома. 
Нашият проект завърши успешно с изпълнени всички дейности и мобилности, въпреки трудната ситуация с пандемията от Ковид 19. За всичко това бихме искали да благодарим на целия Еразъм екип, който реализира всичко това. На г-жа Даниела Гайдарска, която се нагърби с нелеката задача по координиране на проект "tart Our Future Today / S.O.F.T." в нашето 107.ОУ. Благодарим и на нашите деца, които бяха неизменна част от работата по проекта. Благодарим и на колегите от Италия, Турция, Испания, Хърватия и Полша, че ни приеха в училищата си, че ни посрещнаха като най-чакани гости и ни изпратиха като близки приятели. 
И въпреки тъгата, че това приключение завършва, в сърцата на всички ни остава радостта от случилото се, от новите приятелства и от успешно реализирания Еразъм проект! Надяваме се в бъдеще да имаме още подобни възможности за учене през целия живот :) 
 
Може да видите и клипче, което подготвихме специално за края на проекта: ТУК
 

Волейболни успехи за нашите момчета!

25/03/2023 13:08
Нашият мъжки отбор по волейбол е зонален първенец на областния кръг на ученическите игри по волейбол! 
Отиваме на градско първенство! Поздравления за нашия отбор и техния учител по физическо възпитание и спорт - г-жа Вяра Мукова и ръководителя на извънкласна дейност "Волейбол" г-н Полян Методиев!
Items: 131 - 140 of 515
<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>