Професионално обучение за наши учители по проект HEAL: Healthy Emotions And Lifestyles after the effects caused by the coronavirus

07/04/2023 10:56
В периода от 28.03.2023 година до 05.04.2023 година група от наши учители посетиха професионална квалификация в град Пенагос, Испания. Както всички знаем, учителската професия е особено динамична и непрекъснато развиваща се. Затова ние се стремим да предоставяме на нашите учители възможности да се учат и самоусъвършенстват. Един такъв вариант е програмата Еразъм Плюс и нашия проект HEAL: Healthy Emotions And Lifestyles after the effects caused by the coronavirus, който е посветен на справянето с негативните емоции след пандемията от Ковид 19. 
В тези 8 дни са имали куп интересни и полезни обучения и дейности по опознаване на партньорите и представяне на България и 107. ОУ. Посетили са и редица семинари, свързани с темата, а именно как работи нашият мозък, дейности свързани с емоциите и чувствата ни, какво е агресия и как да реагираме в различни ситуации. Следобедите са имали групова работа, като са им поставяни различни задачи, част от които ще разработват, а крайните резултати ще представят във вторник. Задачите са свързани с емоционалната интелигентност, езика на тялото, вербална и невербална комуникация, агресия, емоции и чувства.
 
Накрая на обучението са имали практическа работа върху темата "Как да противодействаме на емоционалните предизвикателства причинени от Ковид - дишане и самосъзнание". След това всеки екип е представил своята презентация относно избрана тема, свързана с управление на емоциите - справяне с конфликтни ситуации, вербална и невербална комуникация, кръг на доверието, език на тялото, медитация и други. Накрая, освен всички нови теоретични и практически знания, те са получили и сертификатите си за участие в курса.
  • Кратка прграма на обучението:
  • Ден 1: игри за опознаване на участниците , представяне на организациите, Как ни виждат участниците? Опознавателна игра.
  • Ден 2: Представяне Защо сме тук- очаквания; Ковид и менталното здраве, как се е отразил Ковид на менталното ни здраве, проектиране на сега от миналото към бъдещето
  • Ден 3: лекция за стреса и отражението му върху нашето здраве. Ролята на хормоните при стрес, биологично обосноваване на стреса, реакции - какво казвам/ чувствам и как се възприема от другите. Регулиране на емоциите.
  • Ден 4, лекция върху теми свързани с комуникацията, конфликти, езикът на тялото.
  • Ден 5: работа в групи и представяне на проекти и разработки свързани с комуникацията
Във времето между работните сесии са имали възможността да разгледат селцето Пенагос (където е разположена домакинската организация), градовете Сантандер и Билбао. 
Доста интересно и познавателно пътуване, нали?
 
Повече снимки и видео материали може да намерите в профила ни във Flickr ТУК