Article archive

Обзор на Еразъм приключението на нашето 107.ОУ за 2022 година!

22/12/2022 16:29
Обзор на Еразъм приключението на нашето 107.ОУ за 2022 година!
През календарната 2022 година ние успешно работихме по:
* 10 активни проекта по европейската програма Еразъм плюс;
* Осъществихме 26 мобилности и реализирахме 65 учителски и 83 ученически пътувания на учители и деца от 107.ОУ;
* Успешно приключихме 7 домакинства и посрещнахме 71 учители и 93 ученици от партньорски училища и организации;
* Посетихме 12 европейски държави и 26 града.
 

Участие на наши деца в коледната инициатива на Местна комисия - район "Лозенец"СО /мкбппмн/

20/12/2022 16:11

Прекрасните ни деца се включиха и в страхотната коледна инициатива на Местна комисия - район "Лозенец"СО /мкбппмн/! Те станаха част от работилница за изработване на Коледни венци, играчки и картички. С помощта на обществени възпитатели, учениците имаха възможността да проявят своите творчески способности, а след изработването венците бяха дарени на директорите на учебни заведения в Район “Лозенец”, заедно с подаръчен ваучер за обогатяване на училищните библиотеки.

Четвърта мобилност по проект Discover My City, част от европейската програма Еразъм Плюс в Германия

16/12/2022 16:20
В дните 07-11.11.2022г. се проведе и четвъртата мобилност по проект "Discover My City" във Федерална Република Германия, Плюдерхаузен. Групата от двама наши учители и четирима ученици е представила предварително подготвените презентации на тема "Каква е близостта между София и Щутгарт", "София - вчера, днес и утре" и "Екологията в града - проблеми и перспективи ". Посетили са и специална работна сесия на тема "Соларна енергия". Разгледали са Щутгард, редица музеи и забележителности. Имали са разхидка с местен гид и са научили любопитни факти за традиционния немски бретцел. Посетили са и градската галерия и са се запознали с творчеството на импресионистите. НО най-вълнуващо за всички е било посещението на традиционния коледен базар. Освен всичко това те са посетили и разгледали германското училище и са научили са много за културата и историята на страната. Имали са и възможността да запознаят всики партньори с българските традиции - новогодишна баница с късмети и сурвакане.
Благодарим на програма Еразъм Плюс за всички предоставени възможности да пътуваме, да се учим и да се самоусъвършенстваме.

Пета мобилност с деца по проект "Think and Create your own hobbies" в Испания

15/12/2022 00:00
От 12.12.2022 г. до 15.12.2022 г. се състоя петата мобилност с деца по проект Think and Create your own hobbies с домакин партньорско училище, намиращо се в град Вилярехо де Салванес, Кралство Испания!
 Четири дни изпълнени с много смях, приключения и игри. Станали са част от редица проектни дейнсоти като церемония по откриването на срещата и запознаване на учениците, разглеждане на училището и екипна работа в работилници за експерименти  - "Пълзящи цветове" и "Запази яйцето здраво". Рразгледали са прекрасния Мадрид и Музея на науките, където са се запознали с работата и откритията на Никола Тесла и са научили много за него и работата му. Посетили са и музея за науки в Куенко, един старинен испански град, в който освен, че са се насладили както на природата и очарованието на културните забележителности на града, така и учениците са участвали в работилница "Роботика" и са разгледали интерактивните експонати в научния музей.
Учениците ни са представили презентациите си по темата на проектната среща "Науки и научни експерименти". Също така те бяха подготвили една забавна игра, използвайки електрически вериги и демонстрираха знанията си за електричеството. Участваха и в научните експерименти и на партньорските училища. Срещата е приключила с официална церемония по връчване на сертификати и закриване на срещата. Утре ги очакваме да се приберат живи, здрави и заредени с много положителни емоции. 
Научили са много и са обменили ценен опит и практика!
Благодарим на европейската програма Еразъм Плюс за всчики тези невероятни преживявания!
 

Награди за наши ученици от турнира по плуване "Купа София"

13/12/2022 15:59
Време за похвали! 
Четирима наши ученици взеха участие в турнира по плуване "Купа София". 
Равносметката: Четирима участници - пет медала и една купа за I място!
Браво на нашите плувци, които представиха достойно училището ни! Гордеем се с Вас! 
Благодарим и на г-жа Вяра Мукова - учител по физическо възпитание и спорт, което бе ръководител на този великолепен отбор!
 

Участие в конкурс "Коледната магия в детските ръце"

09/12/2022 11:58
Нека се включим в конкурса, организиран от район Лозенец!
Готовите играчки може да предавате на Данко Калапиш, директор в дирекцията или на Траяна Моллова, специалист "обучение и развитие" в библиотеката до 16.12.2022 година, 13 часа
 

Обучение по първа долекарска помощ

09/12/2022 11:42
В периода преди Коледа в нашите класове от начален етап се проведе обучение по първа долекарска помощ и евакуация при пожар със съдействието на нашите партньори и приятели от Капачки за Бъдеще, напълно безплатно за нашите възпитаници продължава.
Преди празниците ще приключим цикъла на обучения за начален етап, а след коледната ваканция ще има обучения и за учениците от прогимназиален етап. 
Благодарим за прекрасната възможност, за посещението и ще ги очакваме пак!
 
 

Участие на 107.ОУ в проект „Помисли преди да изхвърлиш“

09/12/2022 11:23
От тази учебна година нашето училище работи и по един екологичен, много интересен и полезен проект, който се казва „Помисли преди да изхвърлиш“. От нашето училище селектирани за участие са: 
  • 2а клас с класен ръководител г-жа Антоанета Янева;
  • 3г с класен ръководител г-жа Боряна Петрова;
  • 4в с класен ръководител г-жа Юлия Недялкова;
  • 5б с класен ръководител г-жа Даниела Малинова;
  • 6б с класен ръководител г-жа Цветелина Белеганска;
  • 6г с класен ръководител г-жа Мариела Владимирова, която е и главен координатор за 107. ОУ.
 
Малко повече информация за проекта - той демонстрира проекти от инициативата на ЕК „Европейска седмица за намаляване на отпадъците“ и се осъществява чрез ОПОС 2021-2027. Основна цел на проекта е насочена към демонстрации и приложение на проучените добри практики свързани с превенция на отпадъците, организиране на дейности по повторна употреба и действия насочени към повишаване на знанията относно рециклирането и йерархията на отпадъци.
 Проектът ще представи на целевите групи йерархията за управление на отпадъците (превенция, повторна употреба, рециклиране), като подчертае, че превенцията се счита за най-добрия начин за управление на отпадъците. Основните проектите действия ще са с ученици (от 1-4 клас и от 5-7 клас), учители и родители от 3 столични училища (нашето е едното избрано :) ). Ще бъдат селектирани по 3 паралелки от 1-4 клас и 3 паралелки от 4-5 клас
във всяко от избраните училища.
 Дейностите в трите столични училища ще представляват провеждане на:
- 5 часов клас „Помисли преди да изхвърлиш“ за 1-4 клас
ще бъдат разработени методически указания, които ще бъдат представени на
учениците в 4 обучителни часа, като последния час е предвиден за рисуване. Ще се организира изложба в училището с най-добрите рисунки на децата.
- 4 часов клас „Библиотека с неща“ за 5-7 клас ще бъдат разработени методически указания, които ще бъдат представени на учениците в 3 обучителни часа, а в последния час ще бъде посветен на подговотка на проекта „Библиотека с неща“. Това е инициатива, в която децата трябва да донесат различни вещи, които ще се използват на принципа на споделяне: забравила съм чадър, тротинетка, колело и т.н. - вземам и връщам.
 Задачата на всеки клас е да осигури по 70 кг вещи за „Библиотека с неща“, като може да се обърне за помощ и към други класове и т.н.
 За нуждите на обучителния процес ще бъдат произведени и общо 3 дигитални игри - Игра за рециклиране, Игра за повишаване на познания по йерархия за отпадъци и Игра за хранителни отападъци, които ще бъдат на разположение на учителите и децата.
 Ще бъде проведен онлайн кулинарен курс „Нашите хранителни остатъци, не са отпадъци“, за готвене с хранителни отпадъци, който е предназначен за родителите и ще включва и кратък курс по устойчиво пазаруване.
 Ще бъде проведено кулинарно състезание „Нашите хранителни остатъци, не са отпадъци“, в професионална кухня, отново с родители, като жури ще постави точна задача: на родителите ще бъде даден избор да подберат остатъци от храна и да приготвят ястия за определено време. Децата могат да асистират/помагат на родителите си. Състезанието ще има live streaming и ще се заснеме в тв формат, който ще се сложи на уебсайтът на проекта и на уебстраницата на Училищата.
 Проектите „Библиотека с неща“ на трите училища ще бъдат оценени от журито и заедно с класацията от кулинарното състезание ще се класират училищата от 1 до 3 място. Предвидени са награди и за трите училища – интерактивни учебни дъски.
 Целта на проекта е да демонстрираме, че малки и прости промени в начина на живот, могат да имат голям позитивен ефект за околната среда. В края на проекта ще оценим настъпила ли е промяна в поведението и какво е добре да се прави по-нататък.
 Дейностите ще бъдат представени и в Бургас и Пловдив с цел повторение на добрите практики. Механиката на проекта е базирана на най-новите изследвания в областта на психологията на поведението. В последните години когнитивната психология направи революционни открития, доказващи че положителните емоции разширяват съзнанието, възгледите ни и ефектите от тях са много и, затова и обученията ще бъдат забавни, игрови и заразителни.
 

Чттвърта международна среща по Еразъм КА229 проект "Io imparo alla pari" в Португалия

09/12/2022 11:00

Седмицата 05-09.12.2022 г. в град Лисабон, Португалия се проведе четвъртата международна среща по Еразъм КА229 проект "Io imparo alla pari", на която участваха трима наши учители и три деца. За тези четири дни колегите ни участваха в множество проектни дейнсоти и семинари на тема "Невидимите жени" - основна за срещата. Запознаха се с португалската образователна система и участваха във всички заложени в програмата на срещата, проектни дейнсоти. Остана им и време да разгледат красивия Лисабон и да се насладят на всичко, което им предостави тази седмица, посветена на дейсността ни по Еразъм проекти!

Поредна мобилност по нашия Еразъм проект "DigiVIBES", посветен на музиката

03/12/2022 13:21
Поредна седмица в нашето училище, в която учители и ученици са на мобилност по Еразъм. 
Групата, която е част от екипа, работещ по проект DiGi V.I.B.E.S. беше в италианския град Терни. Цялата им седмица бе посветена на разнообразни музикални дейности и разучаване на песни на различни инструменти. Играли са музикална игра на тема "Какво знаем за джаза". След това са имали работна сесия за джаз импровизация, работили са с програма Solfedjiо - за свирене в оркестър на различни по стил песни. 
Имали са и културни мероприятия - разгледали са музеите и забележителностите на град Орвието и град Нарни. 
Items: 141 - 150 of 487
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>