Article archive

“Героят в мен”

01/06/2022 11:14
Честит празник, деца - герои! 
На празнична церемония Г-н Константин Павлов - кмет на район Лозенец и председател на Местната комисия за БППМН, награди отличените участници в конкурса “Героят в мен”. 
Победителите получиха грамоти и ваучери за книги. 
Сърдечно благодарим на всички участници за усърдието, съзидателността и вдъхновението, които споделиха чрез своето творчество! 
  • Победител в конкурса е: 
  1. Йорданка ПЕТРОВА - Национална Финансово - Стопанска Гимназия
  • Отличени участници са: 
  1. Калина СТАНИМИРОВА - Х клас НФСГ
  2. Ева ПАНОВА - III клас 107 Основно Училище "Хан Крум", София
  3. Катрин АРТЪЧКА - IX клас Пго Княгиня Мария Луиза
  4. Патрисия КОЛЕВА -  IX клас ПГО “Княгиня Мария Луиза”
  5. Виктория КИРИЛОВА - V клас 120 ОУ "Георги Сава Раковски"
  6. Анна ПАПАДИМИТРАКУ - III клас  120 ОУ “Г.С. Раковски” 
  7. Ян КУЗМАНОВ - II клас  120 ОУ “Г.С. Раковски” 
  8. Мария МУРАГЯН - III клас ” 139 ОУ "Захарий Круша"
  9. Данаил ИЛИЕВ -  III клас 139 ОУ “Захари Круша” 
  10. Яна ЛЪВЧИЕВА - V клас 139 ОУ “Захари Круша” 
  11. VIII А клас - ПГО “Княгиня Мария Луиза” - Групов проект
 
Всеки етап в човешкото развитие, свързан с промяна, е придружен и от „криза”, през която е необходимо да се премине. Една от основните кризи при подрастващите, е тази на индивидуалността. Децата често са в търсене на автентичността си, преосмисляне на ценностите си, опити да изразят себе си и да се противопоставят на обществото, на ограниченията,  наложени от него, да разграничат себе си от очакванията на другите, да вземат собствените си индивидуални решения и да бъдат способни да поемат отговорност за тях. Това е възрастта, в която авторитетът спира да бъде единствената определяща фигура, тази, която налага правила, но и дава сигурност. Човек започва да открива малко по малко, че сам е автор на живота си и сам определя изборите, проявата на личността си, действията си. Съзнателно или не, взима решение какъв „герой” да бъде в собствения си живот, кои свои характеристики на личността да развие, кои са полезни за него и кои са такива, които имат нужда да бъдат преформулирани и са по – скоро пречка. В зависимост от капацитета, готовността и способността на човек да се справи с тази криза, може изходът от нея да бъде продуктивен или обратното – негативен, заедно със своите  последствия. Ако човек не успее да се опознае, и да подкрепи в себе си онези свои качества и умения, които му помагат да запази баланса между това да изразява свободно себе си, но и да бъде част от общност и група, най – често следват редица трудности с адаптацията в обществото, себереализацията и намирането на удовлетвореност от живота. 
За да бъдат децата подкрепени в процеса на себеопознаване и  индивидуализация, създадохме конкурса „Героят в мен”.

Експериментална математика по проект "Мисли и създай свое собствено хоби" - Клуб "Науки".

31/05/2022 11:17

Днес в училище имахме много интересно занимание по Експериментална математика по Еразъм проект "Мисли и създай свое собствено хоби" - Клуб "Науки". Участваха ученици от 6 клас с ръководител г-н Юлиян Ковачев, както и г-жа Мария Топалова, координатор на проекта за България. Децата представиха своите проучвания и проекти, свързани с експерименталната математика. Както и самостоятелно създадени от тях макети и презентации. Нагледно доказаха теории на различни математици и демонстрираха много сериозни познания в науката математика.

 

Поредно домакинство на 107.ОУ по проект Gender equality

28/05/2022 13:06
В края на седмицата 23. - 27.05.2022 г. приключи и нашето домакинство по проект Gender equality, част от европейската програма Еразъм Плюс.
През изминалите четири дни запознахме колегите от Румъния, Португалия, Латвия, Турция и Италия с нашата образователна система и методиката ни на преподаване. Представихме и известните българки в сферата на науката. Заведохме ги в красивия Пловдив, чиято стара част разгледаха и се забавляваха с всички мероприятия, които бяха организирани в града по повод честването на 24 май. Разходихме ги из София с аудиогид и посетихме Museum of illusions Sofia/Музей на илюзиите. Успяхме да им покажем и част от нашата култура, история и кулинария. Изпратихме ги с усмивка и си пожелахме "Приятна лятна ваканция и до скоро виждане в Латвия!".
Щастливи сме да сме част от европейското семейство на Еразъм Плюс!
 

Онлайн координаторска среща по проект S.O.F.T.

27/05/2022 12:39

На 27.05.2022 г. се проведе онлайн среща между координаторите на проект S.O.F.T., който е част от европейската програма за обмен на добри практики Еразъм Плюс. Координаторите на всички партньорски страни обсъдиха предстоящата среща в Турция, както и течащата проверка от страна на пполската координираща агенция.

Нашите футболисти отново са първенци на районното първенство по футбол

25/05/2022 11:21
След прекъсване от две години, тази година нашите футболисти отново са първенци на районното първенство по футбол 
Нека им пожелаем успех в следващия етап и да благодарим на техния треньор г-жа Цветана Кинанова!

Последна мобилност по проект The Lego STEM laboratory в град Самсун, в град Самсун, Турция

21/05/2022 14:15

В периода 16.- 20.05.2022 година екип от двама учители и четири наши деца бяха в град Самсун, Турция за участие в последната среща по проект The Lego Stem laboratory, посветен на лего технологиите! В тези пет дни те са участвали в множество тематични проектни дейнсоти, като церемония по посрещането, презентации с тема "Интелигентни игри за ученици", посетили са директора на регионалното управление на образование, Batı Парк и град Amisos Antic, село Amazon и Amazon Хилс с лифт и много други!

Първа обучителна среща по новия ни проект HEAL в Румъния

19/05/2022 15:49

В периода от 16. до 18.05.2022 година в румънския град Рамнику Вълча се проведе и първият обучителен семинар по нашия нов европейски проект HEAL: Healthy Emotions And Lifestyles after the effects caused by the coronavirus с основна тема справяне с негативните последици след Ковид 19. Двама наши колеги участваха в срещата, запознаха се с останалите колеги от Испания и Румъния и станаха част от серия интересни лекции относно основната тема на проекта, проведени от водещи психолози и специалисти по темата.

Посещение на г-н Йото Пацов в 107.ОУ

19/05/2022 11:23

В навечерието на най-българския празник, 24.май, имахме удоволствието да посрещнем в нашето 107.ОУ големия български писател и журналист г-н Йото Пацов. Той успя да се срещне и разговаря лично с ученици от 1.В и 5.В клас. Говориха си за литература, за история, за култура и за България!

Благодарим и на нашия гост, който не само отдели време да поговори и да вдъхнови нашите деца, но и подари свои произведения на училищната библиотека. 
Очакваме г-н Пацов отново с огромно нетърпение!
 

"Учителю, благодаря"

16/05/2022 11:27
И днешният ден в увенчан с победи! Днес е денят на нашите художници!
Първо място за Ванеса Антова от 5 "В" клас и множество поощрителни награди за други наши ученици от конкурса за рисунка "Учителю, благодаря", организиран от Столична община - район "Надежда" и Регионално управление на образованието, София-град! 
Благодарности и поздравления за техните учители по изобразително изкуство! 
107-мо училище пак е на първо място! Гордеем се с Вас, деца!
 

Наши ученици са лауреати на национален кръг на олимпиадата по Информационни технологии!

16/05/2022 10:28
Наши ученици са лауреати на национален кръг на олимпиадата по Информационни технологии!!!!
Нашите ученици Мартин Стоянов и Тео Георгиев от 7"Г" клас завоюваха мечтани мечта от много ученици в топ 10 на България на националния кръг на олимпиадата по информационни технологии!
 И двамата имат оценка ОТЛИЧЕН 6.00 на финалния кръг! 
Мартин е на четвърто място, а Тео на пето място в крайното класиране за България! А проектът им е класиран на четвърто място е общото класиране!
Това е бленуван и нечуван успех в историята на нашето училище, откакто се изучава предмета "информационни технологии"! 
Благодарности и поздравления за техния учител по ИТ г-ца Мартина Ценова, която въпреки младостта си,  със своя хъс, желание за работа с учениците показа, че няма невъзможни неща!
 107. ОУ е номер 1 за София!!!
ЧЕСТИТО!
 
Items: 231 - 240 of 515
<< 22 | 23 | 24 | 25 | 26 >>