Article archive

Иван Благовест Денински от 5"В" клас - носител на "Купа България"

01/11/2012 08:15

На 28 октомври 2012г. в зала "София" - Борисовата градина, се проведе Национален турнир по фехтовка за "Купа България". Носител на "Купа България" за оръжие "шпага" в категорията "Момчета до 13 години" за спортно-състезателната 2012-2013г., стана  нашият петокласник Иван Благовест Денински, който получи още златен медал и грамота. На следващия ден, в категорията на по-големите фехтовачи - "Момчета до 15г.", Иван се пребори и с още по-силната конкуренция на батковците, където зае 6-то място и отново бе отличен с грамота. 

 

Деница Василева печели първо място в международен фестивал

31/10/2012 08:44

Голяма радост и гордост ни достави нашата талантливата Деница Василева от 4"В" клас, която получи първа награда в международния фестивал "Катюша", проведен в Москва от 24.10 - 28.10.2012г. Тя успява да надпее над около 50 души участници от различни държави - Русия, Беларус, Латвия, Сърбия, Италия, Турция и Румъния във възрастова група 9-12г.  Ето и артистичното и изпълнение на песента "World dance"(вариация на песента на Руслана - победителката в Евровизия 2004г.), с което печели финалния тур.

Магията, наречена „Tеатър“

08/04/2012 11:12

 

В изкуството всичко е истина, а в истината има и магия. От сцената, тази истината идва до нас, пленява сърцата и душите ни. В смълчания прожекторен полумрак, с тайнствена и неуловима стъпка тръгва магията, наречена "театър". Който веднъж се е омагьосал, за него и най-могъщият вълшебник остава безпомощен. И това може да се случи само в детството, когато в „школния“ любителски театър, детето за пръв път се качи на сцената, насърчавано от своя „даскал възрожденец“ и усети, че притежава талант.

„Няма неталантливи деца – каза Кремена Бабачева – драматург, театровед и една от вдъхновителките  на традиционните, детски театрални празници в гр. Шумен, градът, в който през далечната 1856г. се отварят вратите на най-старото  българско читалище „Добри Войников-1856“. Точно тук е запалена искрата на това вечно живо изкуство през Възраждането. Искрата  на театъра ще остане жива, само тогава, когато се запази в детските сърца и ще се разгаря с все по-голяма сила. Това е и отправната точка на  Националните детски театрални празници. Наречени са празници, защото те наистина щастливо осветляват детските лица. Няма съревнование, няма стрес…, а само удоволствие и забавление при съприкосновението с тайнствата на сцената!

„Съвременните европейски, западни, модерни  училища  се прославят не с блясъка на сградите си, и не само с учебната си дейност, а с традициите на своите театрални, музикални трупи и спортни отбори.Те са тяхната „марка.“- каза още Кремена Бабачева.

Можем да бъдем истински радостни и щастливи, че на 6 и 7 април през тази година се включихме и ние в детските театрални празници, с трите театрални състава, създадени в 107 ОУ „Хан Крум“. Децата, участвали в тях, за цял живот ще запазят яркия спомен за бурните аплодисменти, с които бяха възнаградени, за топлите, сърдечни усмивки на любезните домакини, за сияещите погледи и лица на една искрена и добронамерена, детска публика.

Студио за детско-юношески театър „Ние от 107-мо“ се представи с пиесата на Валери Петров „Меко казано“, благодарение на самоотвержения труд, както на децата, така и на техния художествен ръководител Данко Калапиш, който е режисьор и постановчик. Децата играеха и пееха на сцената с дълбокото, вътрешно усещане за силата на истината и истинското, силата на непреходните човешки ценности, силата на приятелството и взаимопомощта.Това е пътят, по който можеш да се научиш да вярваш и да ти вярват.

Прекрасната приказка „Джуджето Дългоноско“  бе  пресъздадена от второто Студио за детско-юношески театър „Приказен свят“, в което само за два месеца децата и тяхната ръководителка Елеонора Асенова, също режисьор и постановчик, та  дори и сценограф, се научиха, как да докоснат сърцата и да извикат сълзи в очите на публиката.Трогателна актьорска игра, трубадурски песни , средновековна атмосфера  и талант струеше от сцената, а костюмите и декорите довършваха блясъка.

Малките мимове от Театрално студио „Миманс“, със своя пантомимен танц  „Авантюрите на Чарли“, накараха публиката да се смее и да плаче едновременно.  Един по-различен поглед,  в една непозната, но уникална епоха на нямото кино, чийто корифей на изразителността Чарли Чаплин , освен като герой, се е превърнал в учител и идол за малките актьори. Сценарият, постановката и режисурата са заслуга на художествения ръководител Цветка Колева/ скромната моя милост /, а пантомимните етюди са създадени изцяло по творческите хрумвания на самите деца.

За нас, тримата ръководители, това предизвикателство беше  голямо. Проверихме себе си, ощастливихме децата, доказахме, че с голяма любов и малко лудост, стават чудеса и се гордеем със заслужените  овации.

Всичко това не би било възможно, без дълбокият реверанс през  тази година от страна на Министерството на образованието, младежта и науката, посредством парите от Европейските фондове и специалният проект за извънкласни дейности „Успех“, част от който като междинна изява се осъществи това важно и престижно участие.

С вас сподели : Цветка Колева

 

Звуците в природата

09/02/2012 15:35

Музиката е навсякъде около нас. Звуците в природата също са музика. За да почувстват това децата от 2 клас, ще се потопят в приказка, в която всеки звук ще има своето място, а самите те ще възпроизвеждат тези звуци, ще участват в спектакъла. Един невероятно силен похват за приобщаване на децата към музиката. В съвместен проект с Дома-музей на Панчо Владигеров с музикалният педагог-методист Гунка Калоферова, ще видим и този необичаен "концерет", както и частот неговата подготовка.

Доброволчеството – кауза за младите ли е само?

11/08/2011 18:59

 

Лятото е в разгара си с рекордните  жеги, а учениците – във ваканция. Приближавам училището с неохота за поредното ми лятно дежурство, предвкусвайки скуката на празната сграда и опустелия училищен двор. Отдалеч, забелязвам необичайно оживление край училище. Млади хора, с полиетиленови ръкавици, четки и боя, боядисваха старата, ръждясала ограда, а смехът и закачките им спираха учудените минувачи. Минах покрай тях, опитвайки се да отгатна, кои са, какви са, какво ли ги е накарало да дойдат, та да „подмладят“ оградата на двора в нашето училище. „Това са доброволци, от някаква голяма компания.“ – осведоми ме охраната. „От сутринта са тук . Поставиха нови боклуджийски кошчета, почистиха и двора…“

Виж ти! Сетих се, че 2011г. е годината на доброволчеството, сетих се и за многобройните  доброволчески инициативи напоследък, за които съобщават медиите, и  в душата ми грейна усмивка. Как ми се искаше всичко това да го видят сега и учениците, да се „заразят“, така да се каже, край симпатичните батковци и какички,  да се включат и те. Няколко жени от съседните къщи излязоха и започнаха да почистват наоколо. „Добре че са младите, та да ни засрамят и да ни дадат урок…“ - коментираше на висок глас една от тях. „Били все инженери и програмисти…“ – добави друга, сякаш този факт, наистина придаваше по-голяма тежест на събитието.

Побързах да намеря някой,  който да ми разкаже нещо повече за инициативата. Попитах за някой шеф. „Кой, по-точно Ви трябва? Сред нас има доста шефове…“ – закачливо ме попита усмихнат младеж. Обясних, че искам да напиша нещо за сайта на училището, във връзка с тази инициатива. Посочиха ми едно младо и красиво момиче, с петна от боя по ръцете и дори по косата, което бе организатор на групата. Тя ми разказа, че всички доброволци са служители на фирма VMware.

                „...Идеята да дойдем и направим освежаване на двора на училището бе аплодирана от всички служители, но за жалост, няма как всички физически да се включат в реализацията. Компанията ни се стреми да е съпричастна към проблемите на българското образование и се опитва да го подпомага по различни начини. Ние вярваме, че действието е по-силно от думите и се надяваме компанията да продължи да ни подкрепя в посока организация и инвестиране в подобни каузи.”

                От разказа по-нататък разбрах, че в инициативата са се включили  43-ма участници главно на възраст 26 -35 години. Те са софтуерни инженери и мениджъри от VMware, като се присъединили и трима от общо четиримата директори на българския офис. Фирмата до момента е правила серия дарителски инициативи - много от тях по идея на своите служители.

В този момент се сетих, че това е същата онази фирма, която миналото лято направи парично дарение за участието на нашия отбор в международното математическото състезание в Корея - факт, който представителите на фирмата скромно подминаха и за което, използвам отново случая, за да им благодарим горещо. Освен ентусиазирания доброволен труд за боядисването на оградата и спортните съоръжения, в този ден фирмата дари за 107 ОУ „ Хан Крум“ още: 2 бр. баскетболни коша с рингове; 2 бр. малки футболни вратички за първи клас; 2 комплекта маси и пейки; 12 бр. кошчета за отпадъци. Освен това, казват че имали още работа за довършване, а и  тепърва възнамеряват да ни изненадват.

Всичко, което научих за VMware и за тези млади хора наистина ме впечатли. Когато се прибрах вкъщи реших да потърся повече информация за компанията, защото ми се искаше да разбера повече за нея и служителите й.

И ето какво открих: Компанията VMware е отворила в София през 2007 г. своя втори по големина център за проучвания и разработки в света. VMware е с централа базирана в Пало Алто, Калифорния САЩ  и е глобален лидер в сферата на софтуерни решения за виртуализация на бизнес  и „cloud” инфраструктура. Решенията на VMware ускоряват преминаването към „cloud computing” като в този процес подобряват сигурността и контрола, без това да довежда до допълнителни инвестиции от страна на клиентите. "Тези хора се занимават с доста сложна работа..." - си помислих. По-късно изкоментирах това си впечатление с директора на VMware Диана Стефанова, която сподели, че „Работата наистина е много интересна и предизвикателна. Но факт е, че компанията подкрепя служителите си да участват в инициативи като тази и ги кара да се чувстват още по-удовлетворени.”

Впечатлени и зарадвани от невероятния подарък, който се прави за нашето малко и поостаряло вече училище, пристигнаха и се включиха колегите от начален курс Катя Пумпалова и Боряна Петрова, въпреки че бяха в отпуск. Те съдействаха и за създаване на организацията на място.

Искам от сърце, на първо място, да им пожелая здраве на всички тези млади хора, за да могат да „раздават“ себе си с идеите и действията си, да „заразяват“ с  благородното си поведение и излъчване, да им пожелая успех в кариерата и бизнеса.

Доброволчеството е нещо, което те изгражда, нещо, което те прави красив по специален начин, щастлив и полезен за всички около теб и обществото като цяло, изразено в помощ на някой човек в неравностойно положение - на улицата например, или засаждане на дръвче, почистване на градинката пред блока и т.н.  Мога много области да спомена, в които с общи усилия можем да популяризираме доброволчеството като дейност сред обществото ни. Ние ще променим света именно с действията си, и нека те да са доброволни - само така ситуацията и у нас, и като цяло ще се промени. Това е кауза за всички, не само за младите, една безгранична територия, в която всеки би могъл да се почувства по-добър и полезен.

Нека променим средата, в която живеем, като тръгнем от промените в себе си - само така ще стигнем до видими резултати не само в доброволческите дейности, а и в развитието на обществото  и заобикалящата ни среда, защото казано е: „направи добро, за да ти се върне“.

 

Цветка Колева

Как да развием интелигентност у децата

03/08/2011 12:34

 Напоследък, много се говори за образователната реформа, която от години, все не се случва. Всъщност, трябва да се реформира законовата и нормативна база, която да отговаря на съвременните предизвикателства в европейски и световен мащаб. Тенденцията е, образователната реформа да промени из осни методологичната база на учебното съдържание и методите на обучение, като акцентите ще са предимно върху развитието на мисленето у учениците и начините на учене. Как да се развие интелигентност у децата е въпрос, който стои в центъра на много научно-изследователски институти и организации от цял сват. Една такава организация е Mensa International e международна организация на хората с висок коефициент на интелигентност, Менса - България е филиалът у нас.

Членове могат да бъдат всички лица над 18 години с доказан коефициент на интелигентност над 148. Различни мнения и отговори на вашите въпроси, ще намерите в специализирания сайт "Как да развием интелигентност у децата"

 

Участие във фестивала "Лачени обувки - 2011"- гр. Берковица

09/06/2011 16:38

Двата театрални състава от 107 ОУ "Хан Крум" се включиха във фестивалната програма в гр. Берковица "Лачени обувки - 2011" на 1 и 2 юни, като по своеобразен начин отпразнуваха и Денят на детето. Съставът от 5 клас с ръководител Данко Калапиш се представи със спектакъла "Нощна птица" и получи грамота за успешно представяне, както и плакета  на община Берковица. Също такъв успех пожънаха и по-малките актьори от  2, 3, и 4 клас с пиесата "От къде идват бебетата", с художествен ръководител Цветка Колева. Те също получиха грамота за успешно представяне и плакета. Индивидуална награда за най-добро дебютно изпълнение, получи четвъртокласничката Ина Ефремова за ролята на бебето Боби. Децата изиграха своите роли с неподправената си естественост и изключителен ентусиазъм. Специално бе отбелязано силното присъствие и излъчване на Мария Ангелова от 3-бклас. Вижте повече тук.

Малката Кати грабна титлата

13/05/2011 22:16

Нашата малка и крехка Кати от 1б клас победи в Националния кръг ИТ "Знайко", което се проведе от 5 до 7 май - 2011г. в комплекс "Момина крепост" – гр. Велико Търново. Нейните компютърни рисунки впечатлиха строгото жури с умението на първокласничката да използва всички инструменти в рисуването на компютър и да им предаде космически, извънземен живот. Рисунки, рисувани с въображение, търпение и знание.

Спортни постижения

22/04/2011 09:40

В задъханото ежедневие на сложното битие на седмокласници, отборът на 107 училище по волейбол – момчета приключи състезателния си сезон с огромен успех!

През месец февруари се явиха на районно първенство и спечелиха на първо място.

През месец март се явиха на зонално първенство и спечелиха отново на първо място.

През месец април се явиха на градско първенство и се наредиха на пето място сред най-силните столични отбори.

Шахмат

  Състезателният сезон за нашите шахматисти приключи с впечатляващите резултати:

 м. Февруари – първо място на районно първенство м. Март – първо място на зонално първенство м. Април – трето място на Градско първенство за ученици от 5 до 7 класПоздравления за отличните ни шахматисти! Отбор на 107 ОУ по шахмат  – Сияна Миранджева – 6г, Александър Миранджев – 4в, Иван николов - 3в, Мирослава Христова – 6в, Кристиян Петров - 4в; ръководител – Виолета Димитрова

 

 

 

Катрина Торп от 1б клас класирала се за 3 кръг

24/02/2011 09:47

Катрина Торп от 1б клас се е класирала за 3 кръг на ИТ "Знайко". Браво на малката художничка! Ето и нейните рисунки:
 

Items: 481 - 490 of 515
<< 47 | 48 | 49 | 50 | 51 >>