Магията, наречена „Tеатър“

08/04/2012 11:12

 

В изкуството всичко е истина, а в истината има и магия. От сцената, тази истината идва до нас, пленява сърцата и душите ни. В смълчания прожекторен полумрак, с тайнствена и неуловима стъпка тръгва магията, наречена "театър". Който веднъж се е омагьосал, за него и най-могъщият вълшебник остава безпомощен. И това може да се случи само в детството, когато в „школния“ любителски театър, детето за пръв път се качи на сцената, насърчавано от своя „даскал възрожденец“ и усети, че притежава талант.

„Няма неталантливи деца – каза Кремена Бабачева – драматург, театровед и една от вдъхновителките  на традиционните, детски театрални празници в гр. Шумен, градът, в който през далечната 1856г. се отварят вратите на най-старото  българско читалище „Добри Войников-1856“. Точно тук е запалена искрата на това вечно живо изкуство през Възраждането. Искрата  на театъра ще остане жива, само тогава, когато се запази в детските сърца и ще се разгаря с все по-голяма сила. Това е и отправната точка на  Националните детски театрални празници. Наречени са празници, защото те наистина щастливо осветляват детските лица. Няма съревнование, няма стрес…, а само удоволствие и забавление при съприкосновението с тайнствата на сцената!

„Съвременните европейски, западни, модерни  училища  се прославят не с блясъка на сградите си, и не само с учебната си дейност, а с традициите на своите театрални, музикални трупи и спортни отбори.Те са тяхната „марка.“- каза още Кремена Бабачева.

Можем да бъдем истински радостни и щастливи, че на 6 и 7 април през тази година се включихме и ние в детските театрални празници, с трите театрални състава, създадени в 107 ОУ „Хан Крум“. Децата, участвали в тях, за цял живот ще запазят яркия спомен за бурните аплодисменти, с които бяха възнаградени, за топлите, сърдечни усмивки на любезните домакини, за сияещите погледи и лица на една искрена и добронамерена, детска публика.

Студио за детско-юношески театър „Ние от 107-мо“ се представи с пиесата на Валери Петров „Меко казано“, благодарение на самоотвержения труд, както на децата, така и на техния художествен ръководител Данко Калапиш, който е режисьор и постановчик. Децата играеха и пееха на сцената с дълбокото, вътрешно усещане за силата на истината и истинското, силата на непреходните човешки ценности, силата на приятелството и взаимопомощта.Това е пътят, по който можеш да се научиш да вярваш и да ти вярват.

Прекрасната приказка „Джуджето Дългоноско“  бе  пресъздадена от второто Студио за детско-юношески театър „Приказен свят“, в което само за два месеца децата и тяхната ръководителка Елеонора Асенова, също режисьор и постановчик, та  дори и сценограф, се научиха, как да докоснат сърцата и да извикат сълзи в очите на публиката.Трогателна актьорска игра, трубадурски песни , средновековна атмосфера  и талант струеше от сцената, а костюмите и декорите довършваха блясъка.

Малките мимове от Театрално студио „Миманс“, със своя пантомимен танц  „Авантюрите на Чарли“, накараха публиката да се смее и да плаче едновременно.  Един по-различен поглед,  в една непозната, но уникална епоха на нямото кино, чийто корифей на изразителността Чарли Чаплин , освен като герой, се е превърнал в учител и идол за малките актьори. Сценарият, постановката и режисурата са заслуга на художествения ръководител Цветка Колева/ скромната моя милост /, а пантомимните етюди са създадени изцяло по творческите хрумвания на самите деца.

За нас, тримата ръководители, това предизвикателство беше  голямо. Проверихме себе си, ощастливихме децата, доказахме, че с голяма любов и малко лудост, стават чудеса и се гордеем със заслужените  овации.

Всичко това не би било възможно, без дълбокият реверанс през  тази година от страна на Министерството на образованието, младежта и науката, посредством парите от Европейските фондове и специалният проект за извънкласни дейности „Успех“, част от който като междинна изява се осъществи това важно и престижно участие.

С вас сподели : Цветка Колева