Article archive

Поредна мобилност по нашия Еразъм проект "DigiVIBES", в Ротердам, Холандия

21/04/2023 12:48
Групата, която е част от екипа, работещ по проект DiGi V.I.B.E.S. посети Ротердам, Холандия като част от планираните дейнсоти в двугодишния план на програмата. 
Цялата им седмица бе посветена на разнообразни музикални дейности, писане на текстове на популярни мелодии, запознали са се с платформата Ableton, с която са композирали своя музика, имали са уроци по lindy hop. Имали са и координаторска среща, на която са обсъдили следващите две последни мобилности по проекта. Посетили са общината на район Capella, в който се намира домакинското училище (Comenius college). Научили са много за историята и културата на града и на Холандия, както и основите и възможностите за финансиране на продължаващо обучение в Европейския съюз.
 
 

Дейности по нашия проект Explore the world of coding, част от европейската програма Еразъм Плюс

21/04/2023 11:22

За всички, които са любопитни какво точно предсталява кодирането и защо то е толкова интересно, може да видите във видеото ТУК!

Това видео е част и от дейностите по нашия проект Explore the world of coding, част от европейската програма Еразъм Плюс.

Победа за нашите момчета и момичета на градските първенства от ученическите игри по лека атлетика!

20/04/2023 12:51
На 19 и 20 април 2023 година се проведоха градските първенства от ученическите игри по лека атлетика.
Нашите момчета и момичета се справиха отлично, като на лекоатлетическата щафета 4 х 100 метра  станаха първи!
В крайното класиране нашите ученици ставаха трети на градското първенство, с което завоюваха третото място в столицата!
Поздравления за нашите лекоатлети и техните учители по физическо възпитание и спорт и техният ръководител отбор г-жа Цветелина Белеганска! 
 
 
 

В час с гостите ни от Logiscool Sofia Lozenetz - международна школа по програмиране за деца и юноши

18/04/2023 12:08
Днес нашите учениците от 2Г клас имаха среща с представители на Logiscool Sofia Lozenetz - международна школа по програмиране за деца и юноши, на тема "Бъди в безопасност в дигиталния свят". 
Децата споделиха мнения, своите страхове и притеснения от общуването във виртуалния свят. 
Научиха как безопасно да ползват глобалната мрежа и да общуват в интернет. 
Как да се справят с предизвикателствата, които предлага общуването във виртуална среда. Към кого да се обърнат за помощ при необходимост.
Доста интересни факти се обсъдиха, получиха и полезни съвети. Благодарим на гостите и на класния ръководител на 2 "г" клас - г-жа Виктория Хаджийска за положените усилия за опазване на безопасността на нашите ученици.
 

Професионално обучение за наши учители по проект HEAL: Healthy Emotions And Lifestyles after the effects caused by the coronavirus

07/04/2023 10:56
В периода от 28.03.2023 година до 05.04.2023 година група от наши учители посетиха професионална квалификация в град Пенагос, Испания. Както всички знаем, учителската професия е особено динамична и непрекъснато развиваща се. Затова ние се стремим да предоставяме на нашите учители възможности да се учат и самоусъвършенстват. Един такъв вариант е програмата Еразъм Плюс и нашия проект HEAL: Healthy Emotions And Lifestyles after the effects caused by the coronavirus, който е посветен на справянето с негативните емоции след пандемията от Ковид 19. 
В тези 8 дни са имали куп интересни и полезни обучения и дейности по опознаване на партньорите и представяне на България и 107. ОУ. Посетили са и редица семинари, свързани с темата, а именно как работи нашият мозък, дейности свързани с емоциите и чувствата ни, какво е агресия и как да реагираме в различни ситуации. Следобедите са имали групова работа, като са им поставяни различни задачи, част от които ще разработват, а крайните резултати ще представят във вторник. Задачите са свързани с емоционалната интелигентност, езика на тялото, вербална и невербална комуникация, агресия, емоции и чувства.
 
Накрая на обучението са имали практическа работа върху темата "Как да противодействаме на емоционалните предизвикателства причинени от Ковид - дишане и самосъзнание". След това всеки екип е представил своята презентация относно избрана тема, свързана с управление на емоциите - справяне с конфликтни ситуации, вербална и невербална комуникация, кръг на доверието, език на тялото, медитация и други. Накрая, освен всички нови теоретични и практически знания, те са получили и сертификатите си за участие в курса.
  • Кратка прграма на обучението:
  • Ден 1: игри за опознаване на участниците , представяне на организациите, Как ни виждат участниците? Опознавателна игра.
  • Ден 2: Представяне Защо сме тук- очаквания; Ковид и менталното здраве, как се е отразил Ковид на менталното ни здраве, проектиране на сега от миналото към бъдещето
  • Ден 3: лекция за стреса и отражението му върху нашето здраве. Ролята на хормоните при стрес, биологично обосноваване на стреса, реакции - какво казвам/ чувствам и как се възприема от другите. Регулиране на емоциите.
  • Ден 4, лекция върху теми свързани с комуникацията, конфликти, езикът на тялото.
  • Ден 5: работа в групи и представяне на проекти и разработки свързани с комуникацията
Във времето между работните сесии са имали възможността да разгледат селцето Пенагос (където е разположена домакинската организация), градовете Сантандер и Билбао. 
Доста интересно и познавателно пътуване, нали?
 
Повече снимки и видео материали може да намерите в профила ни във Flickr ТУК
 
 

Последна среща по проект "Start Our Future Today / S.O.F.T." в София

31/03/2023 13:11
В седмицата 27.-31.03.2023 г. посрещнахме колеги и приятели от Италия, Турция, Испания, Хърватия и Полша, като част от дейностите по проект Start Our Future Today / S.O.F.T., част от европейската програма за обмен на добри практики Erasmus+ Ka229. 
Групата успя да посети редица интересни места, които специално планирахме за тях. Разходиха се из София, посетиха Пловдив и имаха редица интересни лекции и презентации свързани с темата на проекта - развиване на т. нар. "меки" умения и подготовка за навлизането на пазара на труда. Запознахме ги с българското законодателство във връзка с издаването и ползването на патенти, а нашият директор г-н Данко Калапиш ги обучи по темата "Риторика и сценично говорене". Запознахме ги с нашето училище и образователната ни система. Обучихме ги как да си направят хубаво ЦВ и как най-успешно да кандидатсват за работна позиция. 
И като всяко нещо, и този прекрасен проект стигна до своя край. Всички деца, колеги и вече приятели са се сбогували и са поели по пътя към дома. 
Нашият проект завърши успешно с изпълнени всички дейности и мобилности, въпреки трудната ситуация с пандемията от Ковид 19. За всичко това бихме искали да благодарим на целия Еразъм екип, който реализира всичко това. На г-жа Даниела Гайдарска, която се нагърби с нелеката задача по координиране на проект "tart Our Future Today / S.O.F.T." в нашето 107.ОУ. Благодарим и на нашите деца, които бяха неизменна част от работата по проекта. Благодарим и на колегите от Италия, Турция, Испания, Хърватия и Полша, че ни приеха в училищата си, че ни посрещнаха като най-чакани гости и ни изпратиха като близки приятели. 
И въпреки тъгата, че това приключение завършва, в сърцата на всички ни остава радостта от случилото се, от новите приятелства и от успешно реализирания Еразъм проект! Надяваме се в бъдеще да имаме още подобни възможности за учене през целия живот :) 
 
Може да видите и клипче, което подготвихме специално за края на проекта: ТУК
 

Волейболни успехи за нашите момчета!

25/03/2023 13:08
Нашият мъжки отбор по волейбол е зонален първенец на областния кръг на ученическите игри по волейбол! 
Отиваме на градско първенство! Поздравления за нашия отбор и техния учител по физическо възпитание и спорт - г-жа Вяра Мукова и ръководителя на извънкласна дейност "Волейбол" г-н Полян Методиев!

Посрещаме международни гости и по проект Discover My City

24/03/2023 13:00
В седмицата 20.-24.03.2023 г. посрещнахме колеги и приятели от Италия, Турция, Германия, Хърватия и Гърция, като част от дейностите по проект Discover My City Erasmus+ Ka229 Project . 
Групата успя да посети редица интересни места, които специално планирахме за тях. Разходиха се из София, посетиха Пловдив и имаха редица интересни лекции и презентации свързани с града, съвременните промени и проблеми, които всяко населено място изпитва. Запознахме ги с нашето училище и образователната ни система.

Нашето 107.ОУ "Хан Крум" на 89 години!

19/03/2023 13:32
Уважаеми родители,
Скъпи ученици,
Колеги,
 
Днес – 19 март 2023 г.,  107. основно училище "Хан Крум", град София празнува своя 89 рожден ден!
 
Скъпи ученици, 
Вие сте нашата най-голяма надежда за едно светло бъдеще.
Пожелавам Ви да бъдете силни, все така ученолюбиви и следвайте мечтите си. Уважавайте отдадеността на своите учители и нека традициите на родното училище винаги да греят в сърцата Ви.
Бъдете преди всичко добри хора, състрадателни и отдадени на каузите, които ще Ви водят през приключението, наречено "живот". Бъдете успешни и ни карайте да се гордеем, че сте възпитаници на любимото 107- о училище!
 
Уважаеми учители,
на днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас, хората, заслужаващи едно голямо Благодаря! Вашите вдъхновение, отговорност, воля и търпение възпитават и изграждат бъдещето на България. Бъдете все така неуморни и стремителни да посеете у децата чувство за градеж и единство. Благодаря за търпението, усмивките и за любовта, с които посрещате предизвикателствата и всеки нов ден.
Нека ЗАЕДНО продължим будителското си дело с любов към учениците, с отговорност към себе си, родителите и обществото.
Бъдете здрави и нека вървим все така всеотдайно напред по пътя на духовността. Продължавайте с делото си да пишете успешната история на 107. основно училище "Хан Крум"!
 
Уважаеми родители, 
Не спирайте да бъдете наши партньори по пътя на Вашите деца! Заедно можем да постигнем всичко в името на децата! 
Приемете моите поздравления по повод 89 години 107. основно училище "Хан Крум" с песента "България се ражда", нашия химн, в изпълнение на училищния хор с ръководител г-жа Павлина Чочова!
 
Честит празник!
 
Данко Калапиш
Директор на 107. основно училище "Хан Крум"

Ние сме домакини на четвъртата мобилност по проект Explore the world of coding

18/03/2023 15:05
В седмицата 13.-17.03.2023 г. посрещнахме колеги и приятели от Италия, Турция, Полша и Гърция, като част от дейностите по проект Explore the World of Coding Erasmus+ Ka229 Project . 
Групата успя да посети редица интересни места, които специално планирахме за тях. Изкараха почти цял ден при приятелите ни от АБВ Академия и се запознаха с последните новости в сферата на роботиката. Разходиха се из София, посетиха Пловдив и имаха специално посещение в Основно училище "Екзарх Антим Първи", където под ръководството главния психолог на Менса България / Mensa Bulgaria  имаха представяне на въпроси от тест за интелигентност и опита на огранизацията в тестването, както и кратък семинар по когнитивна психология! Разгледаха и нероятния Рилски манастир!
 
Items: 41 - 50 of 422
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>