Немислимо е да няма обучение по информационни технологии от 1 до 4 клас

13/02/2010 23:09

Националният център за безопасен интернет лобира за промяна на учебните програми по информационни технологии. Немислимо е да няма обучение по информационни технологии от 1 до 4 клас, след като на тази възраст повечето от децата вече ползват компютри и интернет.

Това каза координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов на пресконференция за началото на общоевропейска информационна кампания под мотото „Мисли преди да ка4и6”, предаде агенция Фокус.

Апостолов каза, че центърът за безопасен интернет има готовност са съвместна работа с Министерството на образованието за разработването на учебно съдържание за безопасност в интернет. Организацията е подписала меморандум за сътрудничество с Министерството на културата в работа в тази област.

Според Орлин Кузов – директор дирекция „ИКТ в образованието” към МОН важна за решаването на проблема с безопасността на децата в интернет е превенцията. Трябва да се работи в посока децата да се обучават и да се насочват към добри практики, защото забраната провокира реакция, която може да има обратен ефект.

Началото на кампанията „Мисли преди да ка4и6” бе дадено с излъчването на специално създаден телевизионен клип, преведен на всички европейски езици. В него се засягат теми като правата на личността и проблемите, свързани с публикуването на информация в интернет под формата на снимки, текст и видео съдържание.