Зашеметяващо представяне на нашите математици в Индия

09/11/2009 17:20

<Браво юнаци!!!

    На 27-29 октомври в град Лакнау – Индия бе проведено международното математическо състезание WIZMIC Wizards at mathematc`s international competition – 2009, или още т.нар.„МАГЬОСНИЦИ В МАТЕМАТИКАТА”. Състезанието се провежда веднъж на 2 години и е за строго определена възрастова група /12- 13 г./  Провежда се в най-голямото училище в света - / City Montessori inter college, -тук може да разгледате това уникално училище/, в което учат 37 000 ученика. Състезанието има две части - индивидуално състезание и отборно състезание. Участвали са 38 състезателни отбори от 11 страни. От България са участвали 2 отбора - от 107 ОУ "Хан Крум" и от 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”. В отбора на 107 ОУ на индивидуалното състезание са получени 1 сребърен – Марин Благоев Шаламанов 7а клас, и 2 бронзови медала - Надежда Валериева Димитрова и Венелин Владимиров Мартинов от 7в клас. В отбора участва и Свилен Красенов Стефанов от 7в клас, който не спечелва медал на индивидуалното състезание, но има съществен принос за блестящото и убедително представяне на отборното състезание. В отборното състезание нашата четворка се е представила толкова добре, че получава специална награда за най-корпоративен отбор. По принцип, на такива състезания участниците се делят по случаен принцип на 4 групи и се присъждат награди във всяка група. Но нашият отбор се оказва с най-висок резултат не само в собствената си група, а и сред всички групи. Това отличие е от особено голямо значение за нас, тъй като доста неочаквано за децата и ръководителите, задачите са били получени без превод на български /както е била досегашната практика/, а на английски език. Само двама от участниците в отбора са учили английски и то само две години в училище. Ползвайки базовите си знания и изключителния си усет, те са превеждали на останалите съотборници условията и инструкциите съвсем самостоятелно. Това е един изключителен пример за силата на екипният устрем и желанието за победа.  
 На 5.11. по време на среща в Министерството на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов връчи награди на учениците призьори от Индия и им пожела бъдещи успехи. Той награди и техните ръководители – Димитър Димитров и Добри Данков, подготвили участниците от 125. СОУ  „Проф. Боян Пенев”, както и доц. Иван Тонов и Недялка Димитрова, подготвили учениците от 107 ОУ „Хан Крум”. Ирена Атанасова, директор на 125. СОУ и Иванка Маринова, директор на 107 ОУ,  получиха за училищата по един мултимедиен проектор.
    "Впечатлен съм от това, което сте постигнали. Вие сте настоящето и бъдещето на българското образование – обърна се Сергей Игнатов, изпълняващ длъжността министър, към учениците и ръководителите на двата български отбора, които постигнаха голям успех в състезанието „Магьосници в математиката” (26–30.10.2009 г., Индия).
Българската образователна система продължава да има изключително високи постижения. Убеден съм, че след години вие ще определяте политиката на българското образование" – изказа увереност Сергей Игнатов. Той подчерта, че никой не е по-горен от своя учител. Дълбок поклон пред българското учителство!"

Още един запаметен миг от вълненията в Министерството

 

Във връзка с това изключително високо постижение на нашите ученици, днес г-жа Иванка Маринова Жечева -директор на 107 ОУ, получи специалнен поздравителен адрес, с който се изкава и високото признание на Министерството, и лично от г-жа Фандъкова. 

Горещо посрещане в училище