ОБЯВА ЗА УЧАСТИЕ в Национален ученически конкурс „Имам самочувствие – пиша на български“

28/04/2023 13:51
Покажете красотата на българските букви и думи 
107. ОУ „Хан Крум“ в гр. София, с медийната подкрепа на Списание, отправя покана към ученици от цялата страна да се включат в национален конкурс, целящ да възроди обичта и почитта към родното слово. 
Нашият език е българският. А всички виждаме как множество учреждения, търговци, собственици на магазини и заведения пренебрегват българските букви, думи и език и вместо тях залагат на чуждите. Затова ви предизвикваме: 
Снимайте места в България, чието име е изписано на чужд език или с чужди букви, и изгответе свое предложение, с което да покажете как би изглеждало същото това място, когато е назовано на български. 
 
Бъдете вдъхновители – покажете красотата на нашите си букви и думи!
Проявете гордост, бъдете смели, отстоявайте родния си език!
Участвайте, защото вие давате смисъла, буквите са пътят! 
  • Кой може да участва: Ученици от 5. до 12. клас от цялата страна.
  • Как да участвате: Изпратете предложенията си до 24 май 2023 г. на  spisanie8.bg@gmail.com или на адрес:  гр. София 1421, бул. „Черни връх“ № 1-3, ет. 4, ап. 7, Редакция на списание „Осем“ (важи датата на пощенското клеймо). 
  • Те трябва да включват: Снимка/и на мястото/местата с чуждоезични надписи, които сте заснели и върху чието преименуване сте работили.
Вашата творба, съдържаща виждането ви как би изглеждало заснетото място/места, ако е изписано на български език.
 
Няма ограничения във вида, размера, формата и изразните средства на предложенията. Приемат се рисунки, колажи, плакати, снимки, графики, видео, презентации и др. както в материален, така и в  електронен вид. 
 
Всички желаещи могат да подадат до 3 предложения. 
 
Изпратените във веществен вид творби на адреса на редакцията няма да бъдат връщани на авторите. 
Не забравяйте да напишете своите имена, училище, населено място, електронна поща и телефон за връзка.
 
С включването си в този конкурс участниците се съгласяват предложенията и имената им да бъдат известявани в общественото пространство и в медиите. С предоставянето на творбите си авторите се съгласяват същите да бъдат използвани от организаторите както за конкурса, така и за други бъдещи прояви (при изрично упоменаване на автора), с цел дългосрочно разгласяване на необходимостта от съхраняване на красотата и богатството на родния ни език.
  • Срок за участие: Предложения се приемат до 24 май 2023 г.
  • Как ще протече конкурсът: Получените в срок предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи най-добрите сред тях.
  • Печелившите ще бъдат обявени до 8 юли 2023 г. на  spisanie8.bg и  www.107ou.com, а избрани творби ще бъдат отпечатани в Списание 8. Организаторите ще се свържат с победителите за връчване на наградите. 
  • Наградите: Отличените участници ще получат грамоти, книга на български автор, броеве на Списание 8.
  • За въпроси: spisanie8.bg@gmail.com; 02 963 28 96