Децата се нуждаят от вашето доверие

Чувствайки поддръжката на родителите си, децата растат силни, щастливи и уверени в себе си. „Моите родители ме обичат и ми вярват” – тази сигурност е необходима за най-малките като въздуха. Но тя не възниква сама по себе си. Децата искат и са длъжни да получават позитивни послания. Не нарочни, а съобразени със ситуацията. Заявлението „Ти си най-добър от всички” в момента, когато синът или дъщерята са загубили някое състезание, предизвиква недоверие. Децата доста точно оценяват своите способности и винаги усещат, че ги лъжат.

 Затова ще се опитаме да ви помогнем да реагирате адекватно на случващото се с вашите наследници.

 „Радвам се, че те имам”

 Малките вярват, че именно те движат света. Мислят си, че слънцето изгрява, защото те така искат, и според тях те са отговорни за нещастните случаи, семейните скандали и нещастията. Затова децата се нуждаят от увереността, че вие сте щастливи, защото те съществуват и защото ги имате. В никакъв случай не бива да си позволявате фразата: „Заради теб трябва да се откажа от всичко”.

 „Обичам те”

 Децата трябва да вярват, че ги обичаме заради самите тях. Затова не бива да свързвате това чувство с някакви условия или с това, което детето ви прави („Ти ме ядоса и повече няма да те обичам”).

 „Разбирам те”

 Дали е загубило плюшеното си мече, или се бои от тъмнината – за детето това е голяма мъка. В такива случаи то се нуждае от съчувствие и утеха. Опитите да го ободрите с фрази като: „Това е само една играчка” или „Тъмнината не е страшна”, няма да свършат работа. Те не ги разбират, защото са от света на възрастните, опиращи се на опита, липсващ на малките.

 „Ти си силен”

 Поощрението и одобрението на родителите е безкрайно необходимо на децата. Изрази като: „Знаех, че го можеш” или „Гордеем се с теб” ги въодушевяват и им дават увереност в себе си.

 „Вярвам ти”

 Децата с огромно желание се опитват да оправдаят оказаното им доверие. Ако родителите непрекъснато се съмняват в способностите им, малкият човек накрая ще се обезсърчи, ще се затвори в себе си, ще се почувства неразбран и изоставен.

 „Винаги ще бъдем с теб”

 Каквото и да се случи, родителите ми винаги ще бъдат с мен – тази увереност може да помогне да се преодолеят много проблеми. Претовареното ни ежедневие невинаги дава възможност да зарежеш всичко и да обърнеш внимание на детето. Но можете да го утешите с думите: „Това е интересно. След малко ще имам време и ще можеш подробно да ми разкажеш всичко”. Децата ще ви разберат. Не забравяйте да се извините за това, че временно сте ги пренебрегнали.

 „Ти задължително ще се справиш”

 Изследването на заобикалящия свят не минава без провали и аварии. Тогава родителите веднага се хвърлят към рожбата си. Но за да се приспособи към света на възрастните, децата трябва да се научат сами да намират решение на проблемите си. Вместо да казвате: „Дай, аз ще го направя”, насърчете детето с думите: „Опитай още веднъж, сигурен съм, че ще се получи”. Това ще повдигне духа му и ще му даде морална опора.