Article archive

ОБЯВА ЗА УЧАСТИЕ в Национален ученически конкурс „Имам самочувствие – пиша на български“

28/04/2023 13:51
Покажете красотата на българските букви и думи 
107. ОУ „Хан Крум“ в гр. София, с медийната подкрепа на Списание, отправя покана към ученици от цялата страна да се включат в национален конкурс, целящ да възроди обичта и почитта към родното слово. 
Нашият език е българският. А всички виждаме как множество учреждения, търговци, собственици на магазини и заведения пренебрегват българските букви, думи и език и вместо тях залагат на чуждите. Затова ви предизвикваме: 
Снимайте места в България, чието име е изписано на чужд език или с чужди букви, и изгответе свое предложение, с което да покажете как би изглеждало същото това място, когато е назовано на български. 
 
Бъдете вдъхновители – покажете красотата на нашите си букви и думи!
Проявете гордост, бъдете смели, отстоявайте родния си език!
Участвайте, защото вие давате смисъла, буквите са пътят! 
  • Кой може да участва: Ученици от 5. до 12. клас от цялата страна.
  • Как да участвате: Изпратете предложенията си до 24 май 2023 г. на  spisanie8.bg@gmail.com или на адрес:  гр. София 1421, бул. „Черни връх“ № 1-3, ет. 4, ап. 7, Редакция на списание „Осем“ (важи датата на пощенското клеймо). 
  • Те трябва да включват: Снимка/и на мястото/местата с чуждоезични надписи, които сте заснели и върху чието преименуване сте работили.
Вашата творба, съдържаща виждането ви как би изглеждало заснетото място/места, ако е изписано на български език.
 
Няма ограничения във вида, размера, формата и изразните средства на предложенията. Приемат се рисунки, колажи, плакати, снимки, графики, видео, презентации и др. както в материален, така и в  електронен вид. 
 
Всички желаещи могат да подадат до 3 предложения. 
 
Изпратените във веществен вид творби на адреса на редакцията няма да бъдат връщани на авторите. 
Не забравяйте да напишете своите имена, училище, населено място, електронна поща и телефон за връзка.
 
С включването си в този конкурс участниците се съгласяват предложенията и имената им да бъдат известявани в общественото пространство и в медиите. С предоставянето на творбите си авторите се съгласяват същите да бъдат използвани от организаторите както за конкурса, така и за други бъдещи прояви (при изрично упоменаване на автора), с цел дългосрочно разгласяване на необходимостта от съхраняване на красотата и богатството на родния ни език.
  • Срок за участие: Предложения се приемат до 24 май 2023 г.
  • Как ще протече конкурсът: Получените в срок предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи най-добрите сред тях.
  • Печелившите ще бъдат обявени до 8 юли 2023 г. на  spisanie8.bg и  www.107ou.com, а избрани творби ще бъдат отпечатани в Списание 8. Организаторите ще се свържат с победителите за връчване на наградите. 
  • Наградите: Отличените участници ще получат грамоти, книга на български автор, броеве на Списание 8.
  • За въпроси: spisanie8.bg@gmail.com; 02 963 28 96

Поредна интересна и познавателна среща в нашето 107.ОУ и в 3А клас

28/04/2023 13:46
Продължаваме с инициативата за наши родители, които да ни идват на гости и да споделят за различните професии, които упражняват. Днес децата от 3 А се запознаха с г-н Теодор Троев, който е журналист и пътешественик. Той разказа на децата много интересни истории. Сподели невероятните си преживявания и "пренесе" малките си слушатели в далечни и прекрасни места. Посъветва ги да учат много, да обичат книгите, да следват мечтите си! 
Благодарим на г-н Троев за вълнуващите  разкази и  интересната презентация, както и на г-жа Румена Маринова, класен ръководител на 3а клас и организатор на тази страхотна и вдъхновяваща петъчна среща!

Практическите занимания с платформата Ableton, проект DIGIV.I.B.E.S., мобилност в Ротердам

27/04/2023 13:42
Вече може да чуете и композициите, които нашите деца сътвориха миналата седмица, по време на практическите занимания с платформата Ableton. 
Напомняме, че тези дейности бяха част от програмата на посещението ни в училище Comenius College, което е наш партньор по проект DigiV.I.B.E.S., част от програма Еразъм Плюс.
Това е композицията на Никола (6в) и Тео (6б) - ТУК
Това е композицията на Стефан (7в) и Радостин (6г) - ТУК

Успехи и на националния кръг на състезанието по компютърно моделиране за четвърти клас

26/04/2023 13:39
Нашата ученичка Стефания Петрова завоюва 21 място на националния кръг на състезанието по компютърно моделиране за четвърти клас! Това ѝ място и отрежда и четвърта позиция сред отличниците от столицата, класирани на националния кръг! 
Честито на Стефания и благодарности на нейния учител по компютърно моделиране г-ца Мартина Ценова!
 

Световния ден на книгата в 107.ОУ

24/04/2023 13:35
И децата ни от 3 А отбелязаха Световния ден на книгата 23.04.23 г. 
Учениците имат книжки в училище и четат редовно.
Имат си и малка библиотека в класната стая, прилежно организирана от учителките им, г-жа Румена Маринова и г-жа Таня Боиклиева. Често децата взимат книжки от нея, разменят ги помежду си, с удоволствие посещават и училищната библиотека.
Знаят, че книгите се пазят, отнасят се с уважение към тях.
С пожелание децата да търсят, да обичат и четат още много книги. Да откриват нови прекрасни светове, мъдрост и знания.

Принос на нашето училище и към каузата на Капачки за Бъдеще и към нашия проект "We are a T.E.A.M.! Together EU and Me!" на програма Erasmus+

23/04/2023 13:31
На 23.04.2023 г. предадохме събраните Капачки за Бъдеще, които ученици и учители от нашето 107.ОУ "Хан Крум" събираха активно! 
Дейностите бяха и част от проекта "We are a T.E.A.M.! Together EU and Me!" на програма Erasmus+, която ни мотивира да направим кът за събиране на това огромно количество капачки!
Искрени благодарности на всички, които бяха активни и помогнаха в това хубаво и полезно начинание! Благодарим и на г-жа Цветелина Белеганска, която е координатор на проекта за нашето училище и организатор на тази благотворителна дейност! Смело можем да потвърдим, че събирането на капачки е едно от нещата, които ще продължим да правим и в бъдеще! 
 

Денят на Земята в нашето 107.ОУ

22/04/2023 12:56
Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22-ри април. За първи път Денят се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България е една от първите страни, присъединили се към тази инициатива.
Във връзка с този международен празник и нашите ученици от 3 Б клас, организирани от своята учителка Емилия Трендафилова, се погрижиха да помогнат за чистотата на пълния с дървета и зеленина училищен двор. 
Благодарим на малките работливи пчелички за усилията и грижата, които полагат за чистотата на хубавия ни двор!
 

Първа международна среща по нашия нов европейски проект "GeoKit", в онлайн среда

22/04/2023 11:20
От 20 до 21 април 2023 г. се проведе онлайн Първата транснационална среща за официалното начало на проекта Еразъм+: GEOKIT: GEOmetry tools for Kids education in schools  (2022-1-BG01-KA220-SCH-000085631).
На тази първа официална среща присъстваха представители на:
107 ОУ „Хан Крум“ (България), Colegiul National de Informatica Matei Basarab (Румъния) и от PASOS (Испания).
 
Основната цел на тази среща беше да се направи преглед на проекта и неговите ключови аспекти. Те обмениха своите очаквания, обсъдиха предстоящите мобилности в Румъния, България и Испания. Освен това те прегледаха финансовите аспекти и разпространението и стратегията за разпространение и комуникация.
 
Проект „GEOKIT“, насочен към създаване на нови и ефективни инструменти за преподаване на геометрия на ученици от началното училище. Тези инструменти могат да бъдат от полза за обществата, търсещи иновации, и тези, които искат да подобрят представянето на децата си по математика.
 
 

Поредна мобилност по нашия Еразъм проект "DigiVIBES", в Ротердам, Холандия

21/04/2023 12:48
Групата, която е част от екипа, работещ по проект DiGi V.I.B.E.S. посети Ротердам, Холандия като част от планираните дейнсоти в двугодишния план на програмата. 
Цялата им седмица бе посветена на разнообразни музикални дейности, писане на текстове на популярни мелодии, запознали са се с платформата Ableton, с която са композирали своя музика, имали са уроци по lindy hop. Имали са и координаторска среща, на която са обсъдили следващите две последни мобилности по проекта. Посетили са общината на район Capella, в който се намира домакинското училище (Comenius college). Научили са много за историята и културата на града и на Холандия, както и основите и възможностите за финансиране на продължаващо обучение в Европейския съюз.
 
 

Дейности по нашия проект Explore the world of coding, част от европейската програма Еразъм Плюс

21/04/2023 11:22

За всички, които са любопитни какво точно предсталява кодирането и защо то е толкова интересно, може да видите във видеото ТУК!

Това видео е част и от дейностите по нашия проект Explore the world of coding, част от европейската програма Еразъм Плюс.

Items: 101 - 110 of 490
<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 >>